WELKOM BIJ VROUWENKOOR MALAIKA!

Geschiedenis van Malaika

Ons koor is in april 1997 door Jacqueline van den Berg opgericht als buurthuis activiteit van Portes. De groep vrouwen die daar op afkwamen, bleek een hechte groep en na een aantal jaar ontstond het idee om als zelfstandig koor verder te gaan om onafhankelijk te zijn van het buurthuis.

Op 01-01-2003 was de officiele oprichting van Vrouwenkoor Malaika een feit. Inschrijving volgde in de kamer van Koophandel en een bestuur werd gevormd bestaande uit een voorzitter, penningmeester en een secretaris. Daaruit volgden ook jaarlijkse Algemene Leden Vergaderingen waar verantwoording wordt afgelegd door het bestuur. De samenstelling van het koor varieerde van acht leden tot het maximum huidige aantal van vijfentwintig. Meer leden passen niet in de huidige repetitie ruimte.

De sfeer bij Malaika wordt geroemd door allen die lid zijn van het koor of het koor om diverse redenen moesten verlaten. Behalve het bestuur zijn veel leden zo niet wekelijks dan wel regelmatig bezig voor Malaika. Het samen actief zijn en vooral respect voor elkaar, zijn criteria waar iedereen voor gaat en staat.

Als naam voor het koor is voor "Malaika" gekozen. Het betekent "sterke vrouw" of "engel", een heel toepasselijke naam voor een vrouwenkoor. Ook is Malaika een bekend lied uit Zimbabwe, wat al door het koor gezongen werd. De meest bekende versies zijn wel die van Miriam Makeba en die van Harry Belafonte, maar ook Helmut Lotti en Boney M zongen het.

Ons repertoire is heel divers. We zingen hoofdzakelijk wereldmuziek omdat deze muziek uit verschillende landen op veelkleurige manier de belevingen en gevoelens van de mensen weergeeft. Daardoor is ze muziek uit het hart. Daarnaast zingen wij soms ook Renaissance-muziek.

Na twaalf jaar onder leiding van Jacqueline van den Berg hebben we in februari 2009 een overstap gemaakt naar een andere dirigent.

Op 15 april 2012 hebben wij het 15 jarig bestaan van Vrouwenkoor Malaika gevierd.
Het werd een verrassingsfeestje waar, behalve de feestcommissie, niemand iets van wist. We werden gevraagd om ons die zondag 15 april te melden aan de Oude Gracht 58, aan de werf. Na een raadsel met een doosje "Smarties" bleek dat we een Workshop Smartlappen zingen voorgeschoteld kregen. De leider werd overstelpt door het volume dat we produceerden. Daarna liepen we naar een andere werfkelder waar Aal de Preu is gevestigd. Het restaurant was die zondag toevallig open en er was niet veel publiek. De eigenaar protesteerde niet bij onze vraag of we wat mochten zingen. Wij genoten met volle teugen van onze diners en zongen uit volle borst bijna ons gehele repertoire uit het hoofd!!! Voorwaar, een eerste klas prestatie!! Foto's zijn er wel gemaakt (zie foto album) , helaas geen geluidsopnames tijdens het diner want het klonk in onze benevelde oren GEWELDIG. Het was in alle opzichten een heel bijzondere dag.

Vanaf het bestaan van Malaika hebben we tot 2013 gerepeteerd in buurthuis De Tol. Vanaf september 2013 repeteren wij in buurtcentrum Hart van Hoograven aan de ’t Goylaan 77 op de eerste verdieping. Qua sfeer niet te vergelijken met het oude buurthuis. Er waren veel opstart-problemen die anno 2015 nog voortduren. Het was de bedoeling dat het koor ging repeteren in een speciaal voor muziek ingerichte lokatie, doch deze bleek te klein. Er was bovendien veel overlast van langsrazend verkeer en stank dus de ramen konden niet open. De beheerder werkte mee om ons te laten verhuizen naar een lokaal aan de achterzijde van het pand en dat beviel en bevalt beter. Voor de koffie- theepauzes moeten we echter naar beneden hetgeen veel oponthoud betekent. We besloten daarom tot 22.00 uur te repeteren i.p.v. tot 21.45 uur.

4-de Lustrum Malaika Verslag Kook Workshop
2017 is een kroonjaar voor Malaika want wij vieren dat ons koor 20 jaar jong is.
Het bestuur had op 8 oktober 2017 een kookworkshop voor ons geregeld in Hart van Hoograven en had de saaie rechttoe rechtaan keuken in het gebouw, stevig onder handen genomen. Het licht van de kille tl-buizen was afgeplakt en daardoor gedimd, de vlaggetjes hingen uit, en er was zelfs nog een kleine expositie ingericht met de outfits van Malaika door de jaren heen. Erg leuk om zien hoe Malaika door de jaren heen gekleed ging tijdens de optredens.
In deze sfeervolle “ambiance”, konden wij onder de bezielende leiding van Clémence, die ons met wijze raad en vooral veel geduld bijstond, aan de slag met het maken van een groot aantal overheerlijke hapjes, maar niet voordat wij allemaal een prachtige originele Malaika schort hadden gekregen, een leuke geste van het bestuur die door alle leden zeer op prijs werd gesteld. (zie fotoalbum)
En ook al is een aantal van ons nou niet bepaald een keukenprinses, al snel bleek dat iedereen gezellig met elkaar aan de slag ging, om zo tot een culinair hoogstandje te komen. Clémence vertelde vooraf per hapje hoe wij dat konden maken, en termen zoals brunoise snijden, en maak een roux, bleken in Jip en Janneke taal zelfs voor de schrijver van dit verslagje duidelijk te zijn!
Gelukkig is het hele koor geslaagd, wij hebben allemaal ons (kook)- diploma gehaald! En wij kregen ook nog eens alle recepten na afloop mee. Uit eten is leuk, maar samen allerlei gerechten bereiden, en dan aan een sfeervol aangeklede tafel van elkaars kookkunsten genieten is veel en veel gezelliger.
Het was een groot succes, en wij waren het met elkaar eens: dit is zeker voor herhaling vatbaar. Je zou je haast gaan afvragen waarom wij zouden wachten tot ons 25 jarig jubileum!

Complimenten voor Gerda, Karina, en Helen: het was een zeer geslaagde middag/avond.

Foto